T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BARTIN / MERKEZ - Atatürk İlkokulu

Kitap Okuma Alışkanlığı ve Çocuk

Kitap Okuma Alışkanlığı ve Çocuk

Çocuklar ilkokula başladıklarında veli toplantılarının en popüler sorularından biri "çocuğuma nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandırırım?" olur. Anne-babaların birçoğu ister ki çocuklar okuma-yazmayı öğrenir öğrenmez birden kitaplara ilgi duymaya başlasın, çocuğa kitaplar alınsın ve çocuk kendi kendine kitap okuma alışkanlığı kazansın.                              

Çocuklar ilkokula başladıklarında veli toplantılarının en popüler sorularından biri "çocuğuma nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandırırım?" olur. Anne-babaların birçoğu ister ki çocuklar okuma-yazmayı öğrenir öğrenmez birden kitaplara ilgi duymaya başlasın, çocuğa kitaplar alınsın ve çocuk kendi kendine kitap okuma alışkanlığı kazansın.

    Bebeklik Çağından İtibaren Kitabı Tanımalı

Çocuğun kitap okumayı alışkanlık haline getirebilmesi için bebeklik çağından itibaren hayatına kitap girmesi gerekir. Bebekliğinde kumaştan yapılmış yumuşak kitaplarla başlangıç yapıp, yaşına uygun olarak basılmış güzel kitaplar çocuğun her daim hayatında olmalı. Çocuğun hayatında bu kitaplar varken uyku öncesi kitap okuma zamanlarınızın olması bu işi alışkanlık haline getirmeye bir zemin hazırlar. Her gece çocuk yatmadan önce beraber seçerek okuduğunuz bir kitap hem çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirecek hem de çocuğunuzun dil gelişimini oldukça destekleyici bir etkinlik olacaktır.               

Kitaplar Anne-Baba Hayatında Yer Almalı

Buna ek olarak kitabın anne-baba olarak sizin hayatınızda ne kadar yeri var önemli. Bütün gün tv izleyip, tablet başında haber okuyup akıllı telefonlarla uğraştıktan sonra çocuktan oturup kitap okumasını beklemek hiç de gerçekçi olmayacaktır. Çocuğun evde işler, yaşayan bir kütüphane görmesi, anne ve babasını kitap okurken gözlemlemesi ve model alması etkilidir.   

    Ailece Kitap Okuma Saatleri

Ailecek evde belirli zamanlarda yapılacak ufak kitap okuma molaları bu alışkanlığı kazanmada önemli bir adım olacaktır. Ayrıca çocuğun odasında olmazsa olmaz bir kütüphane oluşturmanız, kütüphanede bulunan kitapları yaşına uygun olarak çocuğunuza seçtirmeniz ve yaş aldıkça kitapları değiştirmeniz okuma alışkanlığını kazanmasına yardımcı olacak ipuçlarıdır. Kitabevi Ziyaretleri Yapın

Hafta sonları etkinliklerinize mutlaka bir kitabevi ziyareti eklemenizi öneririz. Artık çocuklar için oldukça zengin kitap seçeneği olan kitabevlerimiz var. Kitabevlerine ek olarak tavsiye edilen kitapların tanıtıldığı çok yararlı bloglar bulunmaktadır. Beraber kitapları incelemek, kitaplar hakkında konuşmak ve beğendiği bir kitabı seçmek hem güzel bir etkili vakit geçirme etkinliği olacaktır hem de bu düzenli aralıklarla tekrarlandığında bir alışkanlık oluşacaktır.                      

    Kendi Seçimlerini Yapsın

Çocuğunuzun seçtiği kitapları çok beğenmeyebilirsiniz örneğin çok resimli bulup daha fazla yazı içeren kitap okumasını ya da daha nitelikli anlatım dili olan bir kitabı seçmesini isteyebilirsiniz. Sizin seçtiğiniz kitapları okuması yönünde ısrarcı olmanız kitap okumaya karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olur. Bu nedenle çocuğun okuyacağı kitabı kendisinin seçmesi önemli bir konu.    

     Özetleyecek olursak kitap okumanın çocuk için keyifli bir alışkanlık olmasını istiyorsak bunun hazırlığını bebeklikten itibaren yapmamız ve hayatına kitabı dahil etmemiz doğru bir adım olacaktır. Çocuğun odasında kendine ait kitaplarının olduğu bir kütüphane olması bundan ayrı evde herkesin kitaplarının olduğu ve "yaşayan" bir kütüphane olması, çocuğun anne-babasını düzenli olarak kitap okurken görmesi kitap okuma alışkanlığının oturmasına zemin hazırlar.

04-01-202104-01-202104-01-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.01.2021 - Güncelleme: 11.09.2023 14:33 - Görüntülenme: 1381
  Beğen | 49  kişi beğendi