T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BARTIN / MERKEZ - Atatürk İlkokulu

Çocukların Yeteneklerinin Keşfedilmesi ve Geliştirilmesi

Çocukların Yeteneklerinin Keşfedilmesi ve Geliştirilmesi                                     

Yetenek bir bireyin bir şeyi anlama ve yapabilme niteliğidir. Ayrıca kendi yeteneğini keşfetmiş birey, yeteneği sayesinde kendini daha da rahat ifade edebilir. Örneğin, bir ressam düşünün. O ressam ortaya çıkarmış olduğu sanat eserlerinde kendini rahatlıkla ifade edebilir veya bir müzisyen ortaya çıkardığı eserlerle yine kendini ifade edebilir. Çocuklarımızın da kendilerini rahatlıkla ifade edebileceği yeteneklerini bulmalarına ve bu yeteneklerini geliştirmelerine destek olmak ebeveynler olarak bizlerin görevi ama bunu yaparken durumu abartmadan ve belki de en önemli kısım olan çocuğun isteklerine öncelik verip o doğrultuda ilerlemektir. Ayrıca burada unutulmamalıdır ki bir çocuğun yeteneğini fark etmesi zaman alır. O yüzden çocuğu baskı altında hissettirip bir sürü kursa yönlendirmeyin. Birçok ebeveynin yaptığı asıl hata da bu zaten. Çocuğum hem yüzme kursuna gitsin, hem bir müzik aleti çalsın hem de çok güzel resim yapsın diye bir şey yok. Çocuklarımız birer robot değil, bu kadar yükleme çocuklarımızı bir süre sonra illa ki olumsuz etkilemeye başlayacak. Çocuk sürekli her konuda ailesine kendini kanıtlama çabasına girecek, her dalda başarılı olması da çok zor olacağı için bu sefer başarısızlık hissine kapılıp hayal kırıklığı yaşayacak ve öz güveni eksilecek. Tabi bu arada her dalda başarılı olmak için çabalarken sürekli kaygı yaşayacak ve tüm bu durumların getirdiği bir mutsuzluk zaten olacak ondan hiç bahsetmiyorum bile.

Burada bizlere düşen görev, çocuklarımızı hayatın doğal akışında gözlemlemek... Zaten çocuk kendi yeteneği neyse bir şekilde ona yönelecek. Resim yapmayı çok seviyorsa onunla ilgili bir kursa, müziğe ilgisi varsa müzik kursuna vb. durumlarda ona göre bir kursa yönlendirebilirsiniz. Çocukların oyunlarına dikkat edin. Oyunlarından birçok ipucu almanız mümkün. Siz elinizden gelen fırsatları çocuğunuza yaratın ve ondan sonra bir adım geride durup onu gözlemleyin bakalım fırsatlardan hangisine yönelecek. Mesela, bir müzik aleti çalan veya resim yapmayı seven bir çocuğu anlatan kitaplar alın. Bu gibi kitapları ona okuyun ve hangi kitabın konusu çocuğunuzun dikkatini daha çok çekiyor gözlemleyin. Yine bu konularla ilgili çizgi filmler veya animasyonlar izletebilirsiniz. Bilim insanlarını ve bilimsel icatların konu edinildiği kitaplar bulundurabilirsiniz. Çocuklar için hazırlanmış deneyleri içeren kitaplar alıp evde her hafta sonu bir deney yapabilirsiniz. Tüm bu fırsatları çocuğunuza sunduktan sonra zaten onun hangi etkinliklerden veya konulardan daha çok keyif aldığını görmek zaten hiç de zor olmayacaktır. Tüm bunların yanı sıra, bu yaşlarda çocuğunuz birçok şeyi merak eder ve bundan ötürü sizlere çok fazla sorular sorar. Lütfen bu soruları geçiştirmeyin. Çocuğunuz bir şeyleri öğrenmek için meraklıyken bu merakını söndürmeyin. Mümkün olduğunca onun sorularına net cevaplar vermeye çalışın veya birlikte o sorunun cevabını araştırmayı teklif edin.

Sizler çocuğunuz için belli olanakları sunduğunuz sürece ve çocuk bu fırsatlarla arasında hangilerine daha çok yöneliyor gözlemlediğiniz sürece çocuğunuzu zaten kendi yeteneğini bulması konusunda desteklemiş olacaksınız. Sadece bunun için biraz zaman gerekiyor ve çocuğun isteklerini dikkate almak gerekiyor. Burada en önemli nokta bencil olup çocuğa kendi isteklerimizi dayatmamaktır. Zaten ondan sonrası kendiliğinden olacaktır, hiç kaygılanmayın.

07-01-202107-01-202107-01-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.01.2021 - Güncelleme: 11.09.2023 14:34 - Görüntülenme: 1296
  Beğen | 37  kişi beğendi